מיומנויות הישרדות וטיול – תכנון הטיול

גילעד שדה

צלם עיתונות - יוצר דוקומנטרי - כתב רדיו - טייל

איך לתכנן טיול שטח ברגל או באופניים

למדתי בדם יזע ודמעות שכאשר אנו המטיילים נמצאים בשטח הסכנה מתמדת. תקלה קטנה יכולה להיות הראשונה בשרשרת טעויות שסופן יכול להיות הגרוע מכל, מוות. הכנה נכונה, למידת השטח, בדיקת מז"א, ארגון הציוד כמו שצריך לפני היציאה ומודעות למצב בזמן שאנו בשטח תתרום לפתרון הבעיות הקטנות ותמנע סכנות מיותרות.   זכורים לי הטיולים הראשונים שלי וגם כאלו מתקופה מאוחרת יותר שכמעת ונגמרו באסון. יצאתי לא מוכן, עם כמות מים קטנה מידי, ציוד בלאי כבד מאוד וידע בניווט ששואף לאפס. מאז צברתי ניסיון רב ולמדתי שלטיול אני לא יוצא בלי להתארגן כמו שצריך! איך אומרים, "מה שלא הורג, מחשל" אני אומר "מה שלא הורג, צריך להחכים".

היציאה אל השטח דורשת מאיתנו ידע רב ומקיף בהמון תחומים. ניווט תזונה ובוטניקה הם רק חלק קטן מתחומי הידע החשובים לנו. לפני היציאה לשטח לבד או עם חברים. אנו צריכים להכיר את גופנו ונפשנו לעומק ולדעת למה אנו מסוגלים. התארגנות נכונה היא הבסיס לכל טיול ויציאה לשטח.

הישרדות מתחילה בבית ובהכנה ליציאה

בחירת אזור הטיול, לימוד ותכנון נכון. בחירת אזור הטיול והכנה נכונה מונעים אסון. כשאנו ניגשים לבחירת היעד אנו צריכים לקחת בחשבון מספר נתונים: מזג האוויר, רמת הניווט, מקורות מים בשטח, עונה בשנה, שעות אור ודרגת קושי. בתכנון אנו צריכים לשים לב לפרטים הקטנים, אילו יעזרו לנו בפתרון תקלות באים יתגלו כאלו בזמן הטיול.  כך לא נמצא את עצמנו אומרים משפטים כמו: "זה לא היה אמור להיות כ"כ קשה". או "בחיי כמה שזה תלול…" "לא חשבתי ש…" ועוד.   

מקורות מידע שימושיים למטייל:

מפות לסוגיהם, ספרים, סקרי שטח כתובים, חברים שטילו באזור ופורומים של טיולים.   בארץ אפשר להיעזר גם בפקחים ובתי ספר שדה. אלו מעודכנים תמיד על המצב בשטח הקרוב אליהם וכו'.

חשוב מאוד

לדעת מה רמת הידע שלנו בקריאת מפה וניווט, בארץ יש תאי שטח רבים שקשים מאוד להתמצאות. יציאה לשטח בלי כישורי הניווט הנדרשים יכולה להוביל אותנו למצב בו לא נדע מה המיקום שלנו, איך נצא מהשטח ואיזה דברים טומן לנו המשך המסלול.

ללמוד את אופי הדרך ודרגת הקושי של ההליכה בה, הליכה ללא הכושר המתאים יכולה לגרום נזקים בלתי הפיכים לגוף.

לתכנן את נקודות הלינה בצורה הגיונית, ובמרחקים סבירים ביחס לכושר שלנו, למקומות בהם נקנה אוכל ולנקודות מילוי המים. אם יש צורך נדאג להטמנות של מים.

להבין מה רמת העבירות במסלול המתוכנן. לדוגמה במפלים בהם יהיה צורך לעבור. לחלקם יש מעקפים, יש מפלים שדורשים חבל עזר/ גלישה, ויש מפלים שניתן לרדת אותם בקלות.

להכיר את כל אגני הניקוז ומהלכם באזור הטיול לפני היציאה, במידה ואבדה לנו המפה נוכל להגיע לכביש ע"י הליכה באגן ניקוז. בהליכה בלילה נוכל לסמוך על אגן ניקוז גדול ולדעת שאנו בדרך. כמובן שניזהר ממפלים!! את אגני הניקוז אפשר לסמן עם טוש (שלא נמחק) על הפה או על שקף מעל המפה.

לסמן על המפה את אזור הטיול, נקודות מים, נקודות תורפה בטיחותיות ואת נתיבי המילוט. כאשר ישנם תקלות, פציעות או מצבי לחץ, סימון זה יעזור לנו. נתיב מילוט יכול להיות כל מעלה, נחל, שלוחה, שבילים לסוגיהם, או כל דרך אחרת שתוציא אותנו מהר, בטוח ובלי לבזבז אנרגיה לחינם. נשים לב שדרכי המילוט מגיעים למקום ישוב, בסיס או כביש.

לבדוק מה אופי הכבישים באזור ובאיזו תדירות חולפים בהם רכבים. כביש גישה למפעל, שביל ג'יפים נידח או כביש ישן שיצא משימוש כמעט שאינם יעילים במצב חירום. עם זאת, על שבילי ג'יפים וכבישים ישנים ניתן ללכת גם בלילה חשוך. לעיטים השבילים האלו יובילו אותנו מהר, נח ובטוח משאר הדרכים גם אם הם ארוכים יותר.

לעקוב תחזית מזג אויר מעודכנת, לפי התחזית נוכל לתכנן איזה ציוד אנו צריכים, מה אורך המסלול וכמה שעות נלך. ביום חם קצב ההליכה איטי ואנו זקוקים למנוחה בשעות החמות. בימי גשם נדע להביא ציוד מתאים, להיזהר מהחלקה והיכן יהיה סיכוי לשיטפונות.     נתארגן עם ציוד נכון, ולא כבד.

ליצור לוח זמנים, לכתוב אותו ולשאיר או לשלוח לקרובי משפחה/ חברים. לקבוע איתם זמנים שבהם נשלח להם הודעה על מיקומינו והמצב שלנו, וזמנים בהם הם מזמינים חילוץ במקרה שלא שמעו ממנו. הדף או הודעה עם הלו"ז יכול לקצר את תהליך החילוץ ולמקד את יחידות החילוץ באזור בו אנו מטיילים. חשוב לדעת שאם השארנו לו"ז אנו חייבים להתמיד עם המסלול שנקבע. אם לא נתמיד ונצטרך עזרה הסיכויים למצוא אותנו קטנים.   קריאה ליחידת חילוץ נעשית דרך מוקד 100 של המשטרה. רצוי להכין מראש טלפונים של יחידות החילוץ של אזור הטיול, להשאיר על הדף עם הלו"ז ולשמור אותן בפלאפון האישי.    

דוגמה לכתיבת הלו"ז

יום א   נסיעה דרך —   שעה —- התחלת הליכה ב —— משם עליה דרך ——- עד ל——-   שעה —- הליכה מ—- עד—— לינה בחניון לילה—–   שליחת הודעה על מיקום בשעה/ות ——   שעת גג להודעה ליחידת חילוץ——-   נתיבי מילוט ליום זה—–

יום ב   שעה —- התחלת הליכה ב —— משם עליה דרך ——- עד ל——-   שעה —- הליכה מ—- עד——    לינה בחניון לילה—–   שליחת הודעה על מיקום בשעה/ות ——   שעת גג להודעה ליחידת חילוץ——-   נתיבי מילוט ליום זה—–

יום ג   שעה —- התחלת הליכה ב —— משם עליה דרך ——- עד ל——-   שעה —- הליכה מ—- עד——    שליחת הודעה על מיקום בשעה/ות ——   שעת גג להודעה ליחידת חילוץ——-   נתיבי מילוט ליום זה—–   סיום ונסיעה בשעה —- הנסיעה דרך—-

בארץ יש לבדוק אם מסלול הטיול עובר בשטח אש (שטח אימונים). במידה והמסלול עובר בשטח אש, יש לבדוק האם הוא פתוח באופן קבוע בשבתות וחגים, אינו פתוח אלה לעיטים נדירות. בכל מקרה כל כניסה לשטח אש צריכה להיות מתואמת מראש. התאום נעשה מול מרכז התאום של האזור בו יוצאים לטיול.

טלפונים:   מתא"מ פיקוד צפון-    טל' 046979007       פקס' 046979008
מתא"מ פיקוד מרכז-  טל' 025305042        טלפקס' 025305511

מתא"מ פיקוד דרום-  טל' 089902927/6     פקס' 089902511   

פורסם על ידי Gilad Sade 📸✍️🎙️📽️ גילעד שדה

Gilad Sade is a photojournalist and reporter who grew up in one of the most violent areas in the Israeli-Palestinian conflict, something which shaped his view on the world and his place in it. Gilad’s work focuses on raising awareness on human rights. He´s a correspondent for the Israeli Public Radio and his work has been published by international media outlets such as Zman by The Times of Israel, Haaretz, The independent, Jot Down among others.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: