גילעד שדה
צלם עיתונות - יוצר דוקומנטרי - כתב רדיו - טייל

איך להפיק מים בתנאי הישרדות בשטח
בחיי המדבר כל טיפת מים חשובה, כך גם בחיי הצמחים והחיות מהם אפשר ללמוד הרבה על הישרדות. לפני כמה שנים כשהתחלתי לחיות קרוב לטבע ככל שרק יכולתי נחשפתי לשיטות חקלאות עתיקות ולצורות חיים שמאוד סקרנו אותי.
שמתי לב לחיות וצמחים שכל מקורות המים שלהם מבוססים על טל. כדי להשקות את הצמחים שלי ולחסוך במים יקרים שבקושי יש לנו בארץ, בניתי מלכודות טל. מלכודות טל עובדות על עיקרון של עיבוי הטל והחדרתו אל השורשים. כאשר התחלתי ללמוד ולנסות דברים שקשורים למים בשטח, ההתנסות במלכודות טל עזרה לי מאוד. כמות המים שאפשר להפיק מטל תלויה בתא השטח בו נמצאים. אך במצב הישרדות גם מעט מים יכולים להציל חיים.
איסוף טל– בכדי לאסוף טל בקלות ויעילות חשוב להבין מהו טל, כיצד עובד תהליך העיבוי שלו ומהי כמות המשקעים שהוא מיצר בכל אזור.
טל הוא ממשקע שנוצר ע"י התעבות אדי מים שנמצאים באוויר, תהליך זה קורה כאשר טמפרטורת האוויר יורדת אל מתחת לטמפרטורה בה הוא יכול להכיל אדים. הטל שומר על לחות הצמחים בימים חמים, מרווה את צימאונם של חיות וחרקים קטנים. באזורים צחיחים הטל תורם למאזן הלחות בצמחים ועוזר להם לשרוד. הטל נמצא כמעת בכל מקום, הכמות והלילות בהם יש טל משתנים, אך באזורים רבים בארץ וביניהם אזורים מדבריים יש משקעי טל בחלק גדול מימות השנה. הטל ראוי לשתיה ואפשר לאסוף אתו בכמה דרכים.
התעבות הטל– הטל מתעבה בלילות בהירים כאשר פני הקרקע, צמחים ועצמים שהתחממו ביום מקררים. בלילות מעוננים ובלילות בהם נושבת רוח אין התעבות של טל וזאת מפני שהעננים מונעים את התקררות הקרקע והרוח מונעת מהאדים להתעבות.
ממוצע ימי הטל בישראל.
האקלים בישראל מגוון ומשתנה בהתאם למקום, לכן מספר לילות הטל בישראל יהיה שונה בכל אזור, ככל שאנו קרובים למקורות המים הגדולים(היה התיכון ים המלח והכינרת) יהיו יותר לילות עם טל בשנה.
- בגליל שומרון ואזורי ההר כ-150-180 לילות טל בשנה.
- בעמק יזרעאל ובשפלת החוף כ-200 לילות טל בשנה.
- בצפון הנגב כ-250 לילות טל בשנה.
- בעמק הירדן והערבה כ-50 לילות טל בשנה.
- באזור הכינרת ובצפון ים המלח כ- 320-365 לילות טל בשנה.
ככל שהימים חמים יותר כך תגדל הסבירות להצטברות טל ועיבויו.
תהליך האיסוף– יש כמה דרכים לאסוף טל כולם עובדים על אותו עיקרון.
1. לוקחים יריעת ניילון קושרים את הפינות מעל פני הקרקע ושמים אבן במרכז כך שתיווצר מען קערה גדולה. מתחת לחלק התחתון של הניילון שמים קלי קיבול והמים מטפטפים כל הלילה אל תוך הכלי. בבוקר ישנם מים בכלי שמתחת ליריעת הניילון וגם בתוך הניילון. ככל שהניילון גדול יותר כך אפשר להפיק יותר נוזלים
2. אם אין לכם אפשרות לתלות את היריעה ניתן לחפור בור ולרפד את תחתיתו ביריעת ניילון והמים יצטברו בתוך היריעה. דרך נוספת לבניית מלכודת טל בעזרת בור. מסדרים סביב הבור אבנים גדולות וחלקות, כך מגדילים את שטח הפנים של מלכודות הטל.
3. בהעדר ניילון אפשר להשתמש בבד דק, או יריעות אוהל למתוח אותו ולסחוט את הבד מוקדם בבוקר. חיסרון שיטה זו שניתן להפיק ממנה מעת מים.
4.טל מתעבה בקלות על עצמים שמתחממים ביום ומתקררים בלילה. חפשו אבנים גדולות וחלקות, צמחים בעלי עלים רחבים דברי מתכת יריעות אוהל וכל דבר שעליו יכולים להתעבות האדים ולהפוך לטל. כדי להפיק מעצמים אלו מים השתמשו בחתיכת בד, נגבו עם הבד את פני העצמים וסחטו את הבד לתוך כלי.
זכרו תמיד לאגור את הטל אל כלי אטום לפני זריחת החמה כדי למנוע התאיידות נוזלים ולהפיק את המירב.