הקדמה בכתבה זו אני הולך להסביר לכם איך מוצאים מים בשטח ובעיקר באזורים מדבריים. הכתבה היא פרי עמל של שנים רבות והיא כוללת סרטונים. תמונות ומידע מאוד מקיף בנושא. אתם מוזמנים לשאול שאלות וכמובן לשתף את הכתבה כדי שגם החברים שלכם ייהנו מהמידע החשוב הזה.
ועכשיו לעניינו, כאשר אדם נמצא במסע או בתנאי הישרדות הדבר היקר והחשוב לו ביותר זה מים. מים הם מקור החיים בלעדיהם אנו לא יכולים להתקיים. ללא אוכל וציוד אחר אנו יכולים לשרוד זמן רב בו כוחות חילוץ והצלה יכולים לאתר אותנו אך ללא מים לא נחזיק מעמד לזמן רב.
למה זה חשוב
אני נתקל לפעמים האנשים האומרים, לי זה לא יקרה. אך מניסיון מר שלי ושל חברים מטיילים ואנשי שטח אני יכול לפרט כאן מספר "תקלות" שקורות למטיילים רבים.
תכנון מקורות מים לקוי לפני טיול
נזילת מים בעיקר בעידן השלוקרים
תרמיל שנגנב ושאר מקרים לא צפויים
כל אילו יכולים להשאיר אותנו ללא מים כשאנחנו רחוקים ממקום ישוב.
למה זה חשוב
אני נתקל לפעמים האנשים האומרים, לי זה לא יקרה. אך מניסיון מר שלי ושל חברים מטיילים ואנשי שטח אני יכול לפרט כאן מספר "תקלות" שקורות למטיילים רבים.
תכנון מקורות מים לקוי לפני טיול
נזילת מים בעיקר בעידן השלוקרים
תרמיל שנגנב ושאר מקרים לא צפויים
כל אילו יכולים להשאיר אותנו ללא מים כשאנחנו רחוקים ממקום ישוב.
איך מתמודדים בשלב זה חיינו יהיו תלויים בהתנהלות שלנו (הליכה בשעות קרות, וניסיון להגיע למקום ישוב בלי להתייבש למוות) ובעיקר באפשרותנו למצוא מים או להפיק אותם בעצמנו. לרוב אדם הנמצא במצב כזה נכנס למצב של חוסר ודאות ולחץ לכן חשוב להבין כמה דברים.
מהי השפעת ההתייבשות השפעה הפיזית והמנטלית של התייבשות על האדם יכולה להיות קשה ולהוות את גורם המכריע אם אדם יחזור בשלום לביתו או לא. התייבשות גורמת לירידה בתפקוד הכללי, אי שקט ועצבנות. כאשר המצב מחמיר מתחילים גם הזיות. אין ספק שגם הרגשת הצמא, החולשה, הסחרחורות ושאר הפגיעות הגופניות תורמות רבות לבלבול וקושי רב להחליט מה עושים.
איך מתמודדים עם התייבשות מחסור במים יכול להיות מלחיץ, מייאש וגורם המקשה על קבלת החלטות נכונות. הכי חשוב במצב הישרדות ואין ספק שמחסור במים יכול להפוך במהירות למצב הישרדות. זה התפקוד שלנו. לכן חשוב לשמור על קור רוח, לעשות הערכת מצב, לחפש את הפתרונות הטובים ביותר ולא לוותר אף פעם.
חפירה בזמן חיפוש תמיל'ה, הליכה מאומצת, טיפוס למקומות גבוהים ומאמצים נוספים לצורך חיפוש מים לפעמים עולים בתוהו וגוזלים ממנו אנרגיה פיזית ומנטלית יקרה.
לכן יש לעצור ולחשוב על הסיכויים למצוא מים בכל מיני מקומות ולעיטים גם על דרכים חדשות, כגון הפקת נוזלים משתן, עיבוי טל וכל דרך יצירתית שתרווה את הצמא.
איפה מחפשים את המים
בכל מקום. לכו אחר ההיגיון הבריא של תא השטח בו אתם נמצאים. אם אתם בשטח אחרי גשמים, תחשבו כאילו אתם טיפת גשם. לאן הייתם זורמים ואיפה לא הייתם מתאדים. אם אתם במדבר, תחשבו על הנוודים שחיו שם. אם אתם רואים חיות, נסו לעקוב אחריהם.
אתם בטח שואלים "אבל איך אנחנו מבינים את ההיגיון של תא השטח?"
השטח בנוי משכבות סלע ממש כמו עוגת שכבות, תרגילו את עצמכם בכל טיול להתבונן בשטח ולנסות להתחבר אל התצורות שלו.
מעיינות יהיו לרוב בחיבור בין שכבת סלע קשה (שכבה עליונה) לשכבת סלע רכה (שכבה תחתונה).
גבים יהיו על שכבות סלע קשות בתוך נחלים לרוב ממש צמוד לתחתית מפלים אך גם אחרי.
תמיל'ות- גבי מים מלאים סחף ניתן בנחלים על גבי שכבות הסלע הקשות. כדי למצוא את המים יש לחפור בסחף. אחד הסימנים המובהקים להימצאות תמיל'ה זה סימני חפירה שהשאירו בעלי חיים.
בורות מים ומאגורות יהיו באזורים עם אגן ניקוז גדול דוגמת סלע ענק וערוצי נחלים.
מהם מקורות המים שלנו
מי נגר עילי- מי נגר עילי הם המים שזורמים על פני הקרקע לאחר גשמים. הם נאספים בגבים, שלוליות, בורות מים, מאגורות ועוד. מי הנגר העילי הם מים מתוקים, מנגד החיסרון שלהם הוא שאפשרויות הגדולה של הימצאות זיהום במים. חיסרון נוסף יש כאשר יש שנים לא גשומות והסבירות שנשארו מים במאגרים קטנה.
מי תהום- מהווים כ- 20% מכל מצבורי המים המתוקים בעולם. מקור מי התהום הוא במי גשמים ונחלים המחלחלים אל בטן האדמה ונאגרים מעל שכבה אטימה. אל מי התהום אפשר להגיע דרך בארות, מעיינות ניקבות וכו.
טל- משקע הנוצר על ידי התעבות מים, למאמר על הפקת נוזלים מטל.
מהם הרמזים להימצאות מים בשטח
מחשוף ותלוליות קרקע לבנות- מעידים על אפשרות להימצאות בורות מים, בארות מאגורות ועוד.
תעלות ניקוז על מדרונות ההרים- מעידים על אפשרות לבורות מים.
כתמים חומים גדולים (נוצרים מגללי בהמות) המעידים על אפשרות להימצאות עדרים בסביבה. עדרים= מים.
דרכים ושבילים- יכולים להוביל למקום מיושב, נקודת מים ויציאה מהשטח.
מאהל בדואי- נו אני לא צריך להגיד לכם שאיפה שיש אנשים יש מים.
מקום ישוב- ברור לא?
עיר עתיקה- בכדי לקיים עיר צריך מים. ערים עתיקות שכנו בסמוך למקור מים או הסתמכו על בורות שאספו מי גשמים או מים שהובאו ממרחקים בעזרת אמות מים.
בוסטנים- בסביבת בוסטנים יש סיכויים למצוא מים.
רעש מים- כן כן אם שמעתם זרימת מים כנראה שיש מים, אלא אם הגעתם לשלב של ההזיות.
כתמי צומח- כתמי צומח ירוקים ורעננים יכולים להוות עדות למים, לא בטוח אבל שווה לנסות.
דלי או כלי שאיבה קשורים לחבל- מישהו השתמש בהם כנראה אז צריך לנסות לחפש את העקבות למקור המים
שקתות- שוקת צריכה להתמלא בעזרת משהו, אם היא שם אז יש בסביבה מקור מים.צינור- אם אתם רואים צינור נסו לבדוק אם זורמים בו מים, אם כן זכיתם. אם לא, חפשו את קצה הצינור, מישהו הניח אותו וזרמו בו מים בעבר.
עצים יוצאים מתוך בור- ראיתי לא מעט בארות, בורות מים ואפילו כמה מעיינות שבכניסה אליהם יש עץ. מצד שני יש גם המון מערות כאלו. לא תנסו. הרי אתם בחיפוש אחר מים.
צמחים המעידים על מים- סוף מצוי, נבטי עץ אשל צעירים ועוד.
חיות המעידות על מים- צרעה מזרחית, ציפורים קטנות, יעלים, פרות, עיזים ועוד.
רוב האנשים שמחפשים מים בשטח, יחפשו את הכתמים הירוקים ויפסידו מקורות מים אחרים שהסימנים להימצאותם שונים. בתמונות הבאות יש כמה דוגמאות לסימנים להימצאות מים.
דוגמאות לרמזים על הימצאות מים בשטח
צינורות, שקתות, דליים וכלי שאיבה הקשורים לחבל מעידים על סיכויים גדולים למציאת מקור
מים בסביבה.
בארץ המדברית בה אנו חיים, נחצבו במשך אלפי שנים בורות מים, ומאגורות לאגירת מי הגשמים החשובים לקיומנו.כמה מהסימנים שיכול להוביל אותנו אל המשקה הנחשק. הם מחשוף קרקע לבן המעיד על בור חצוב שסמוך לו ותעלה על מדרונות ההרים. אם אין מים בבור סביר להניח שיש בורות נוספים באזור אך זה לא מחייב. ישנם גם בורות שנסתמו. כדי למצוא את את הבורות צריך להיות ערים לסביבה שלנו.
תרגיל פשוט וקל שיחזק את מיומנויות השטח שלכם. שימו לב לחיות שאתם פוגשים בסביבה של מקורות מים. אתם תגלו ציפורים קטנות, צרעות וחיות נוספות. הכרות עם חיות אלו תוביל אתכם למציאת מים בתנאי קיצון.
Gilad Sade is a photojournalist and reporter who grew up in one of the most violent areas in the Israeli-Palestinian conflict, something which shaped his view on the world and his place in it. Gilad’s work focuses on raising awareness on human rights.
He´s a correspondent for the Israeli Public Radio and his work has been published by international media outlets such as Zman by The Times of Israel, Haaretz, The independent, Jot Down among others.
הצג פוסטים נוספים